Har du svårt att hålla din studentbudget? Kolla in våra smarta tips för att få ut så mycket som möjligt av din studentbudget!
En studentbudget är ofta snäv och det finns sällan utrymme att investera i sitt välmående eller framtidsplaner efter att du har betalat det väsentliga. Många studenter vill börja spara redan under studietiden och många är duktiga på det, men du förtjänar också att njuta av din tid som student. Vi har därför samlat några tips för att få din studentbudget att räcka lite längre genom att göra små besparingar i din vardag som student. Ta makten över din studentbudget med dessa smarta tips!
Planera din budget
Du får genast bättre koll på saker och ting om du skriver det det, vilket gäller även när det handlar om din budget. Du behöver inte studera bokföring för att hålla koll på dina inkomster, utgifter och sparande. Att ha koll på vad du spenderar dina pengar på via din internetbank är ett enkelt sätt att veta hur mycket du gör av med varje månad. Ett bra tips är att skapa ett Excel-ark där du skriver ner dina inkomster och nödvändigheter månadsvis, såsom hyra, telefonräkning, lån, försäkringar och andra privata utgifter - saker som du vet kommer att se ungefär likadana varje månad. Gör också en uppskattning på hur mycket du spenderar på dagliga vanor varje månad. Nu har du din månadsbudget och kan enkelt se om det finns utrymme för några besparingar eller extra inköp. Se till att uppdatera arket minst två gånger i månaden. Din internetbank kommer att vara en stor hjälp med detta och efter ett par månader kan du tydligt se om du spenderar pengar på något som känns onödigt och istället skulle kunna användas bättre. På så vis kan du ändra dina vanor och göra smartare val. Om du inte orkar hålla på attt uppdatera ett Excel-ark, prova att lägga in dina inkomster och utgifter i en app som t.ex. Spendee eller Spiir.
På bilden finns en kalender i mitten och olika grejor, såsom glasögon, anteckningar, pennor och en kaffemugg, omkring den på bordet.
Missa inte studentrabatter!
Studentlivet kan vara extremt stressigt och när du är upptagen med skolarbete kanske du inte har orken att tänka på hur du ska lägga upp din budget på bästa sätt. Ett ganska enkelt sätt att se till att du alltid sparar in lite extra pengar är att dubbelkolla om det finns studentrabatt på produkten eller tjänsten du vill köpa. Kika i ISIC appen för att se alla tillgängliga studentrabatter och glöm inte att kolla med ditt lokala café, bar, frisör, gym och annat, om de ger rabatt om du kan uppvisa giltigt studentlegitimation. Det är inte heller en dålig idé att jämföra priser på el, telefonabonnemang, internetabonnemang och andra prenumerationstjänster. Ja, det tar lite tid, men det kan det vara värt i längden!
I bilden finns det glasögon, hörlurar och en telefon med den digitala ISIC-appen öppen.
Fundera kring dina vanor
Att vara kritisk till dina vanor betyder inte att du måste avstå från alla roliga saker kopplat till studentlivet. Det klassiska exemplet är att sluta köpa takeaway-kaffe, men ibland är den där koppen precis vad du behöver och att begränsa dig själv och lova att du alltid kommer ta med eget kaffe hemifrån kan kännas mer stressande än peppande. Poängen är att fundera kring dina vanor för att hitta meningsfulla sätt att spara pengar som fungerar för dig. Det kan vara något så enkelt som att köpa en begagnad telefon, laptop, cykel, vinterjacka eller kursbok istället för en ny. Det kan också vara att dela lägenhet med dina vänner istället för att bo i en etta på egen hand. Det kan vara att skaffa ett medlemskort på din närmaste stormarknad för att se till att du aldrig missar ett bra erbjudande. Ju lättare det är att anpassa sig till i din vardag, desto mer sannolikt är det att du håller nere dina kostnader. Vi lovar att det är värt mödan att sätta sig ner och skriva ner dina vanor, det hjälper dig att fördela dina pengar bättre och på sikt spara mer pengar.
I bilden finns en utomhusloppmarknad.
Se över din inköpslista
Även om många restauranger erbjuder studentrabatt och skolans cafeteria vanligtvis är ett prisvärt alternativ, kommer du att spara mycket pengar på att laga mat hemma. Planera dina matinköp för hela månaden framöver, för när du har en lista över alla måltider för veckan undviker du att göra onödiga och ofta dyra impulsköp. Ett bra tips är också att alltid handla i lösvikt, när du kan. Många skafferiartiklar, som ris, pasta och müsli kan köpas i stora förpackningar och du behöver inte oroa dig för att de ska bli dåliga snabbt, särskilt om du förvarar dem rätt (använd en matbehållare av glas). Många rätter, såsom soppor, grytor och pasta passar dessutom perfekt för storkok. Laga en rejäl portion och förvara den i kylen eller frysen för att slippa stå i köket varje dag.
I bilden finns en träskärbräda med olika grönsaker, ägg, avokado och en kniv på.
Sök stipendium för att finanisera dina studier
Om du drömmer om att studera eller praktisera utomlands finns det massor av stipendier som kan hjälpa dig en bit på vägen. Många organisationer, fackförbund, företag och fonder delar ut stipendier till studenter som studerar ett specifikt ämne. Tveka inte att kontakta din studentkår eller skola angående informatiom om olika stipendier och glöm inte att kolla in vår guide för stipendier här.
I bilden finns en världskarta i bakgrunden, och på den finns olika reserelaterade föremål, såsom pass, en iPad, kontanter, kläder, miniaturflygplan, kamera, nycklar och solglasögon.