Vill du studera på utomlands, men är osäker på vad, när och var? Spana in ISIC's tips över hur du kommer fram till vart någonstans som du ska plugga!
Många studenter drömmer om att studera utomlands och många gör också drömmen till verklighet. Att fullgöra dessa drömmer kräver dock att du tänker och planerar noggrant innan du gör ditt val, oavsett om det är två veckors språkkurs eller en hel utbildning utomlands. Vi har samlat ett gäng saker som är bra att komma ihåg och tankar att gå igenom innan du börjar packa dina väskor. Läs igenom och påbörja din planering!
Är utlandsstudier min grej?
Att studera utomlands låter ofta underbart, men vardagslivet med dess rutiner och hårda arbete kommer också garanterat att vara en del av ditt studentliv utomlands. Utöver det, kommer du inte ha den trygghet och känna samma säkerhet som när du har din familj och vänner nära tillhands. Så studentlivet kan till en början kännas ganska ensamt och inte alls så glamoröst. Ta tid på och tänk över om studier utomlands är din grej och om den bild som du har om utomlands studier är realistisk.
Gillar du att resa till platser som du inte är bekant med sen tidigare? Vill du och kan du spendera en lång tid ifrån dina vänner och din familj och vardagslivet hemma? Skulle du gilla att lära känna en ny kultur eller skulle du tycka att det var en jobbig och stressig upplevelse? Vad skulle du vilja få ut av din tid utomlands?
Tänk på vad som motiverar dig och vilka mål som du vill sätta inför din studieupplevelse utomlands. Kommer utlandsstudier boosta din personliga utveckling eller dina professionella färdigheter? Om du känner för att ta en examen utomlands, tror du att det kommer att hjälpa dig att få jobb inom drömyrke? Om du ska åka iväg på ett utbyte, kan du inkludera dina utlandsstudier (kurser och poäng) inom det program som du läser hemma?
Eftersom du kommer att spendera mycket tid att planera dina utlandsstudier och eftersom utlandsstudier kan innebära stora förändringar i ditt liv, så är det väl värt att fundera över vad det är som motiverar dig och vad du har för mål, innan du ger dig ut i världen. För många studenter är tiden utomlands en fantastisk upplevelse där en får lära sig att vara självständig och få ökat självförtroende. Dessutom kommer du att kunna förbättra dina språkfärdigheter och din studieteknik. Att studera utomlands innebär dock också att du kommer att behöva kliva utanför din komfortzon och lämna allt det trygga där hemma.
Hur väljer du destination eller kurser?
Om du länge har drömt om att studera utomlands så har du kanske redan ett specifikt land eller skola som din drömdestination. Om du inte är helt säker på vart du vill plugga någonstans, så kan det vara till hjälp att lista dina egna intressen som vägledning till att välja den rätta destination för just dig. Tänk på:
Efter att ha svarat på dessa frågor kanske du får en något bättre bild över vart du helst vill leva och plugga utomlands. Att ta del av erfarenheter från andra studenter kan också vara till hjälp för att hitta din drömdestination, så varför inte ta en titt på några av studentberättelser hos Educations och hos KILROY! Om du redan är en student i ditt hemland, så ta en titt på vilka möjligheter det finns till att studera utomlands genom att gå till din institution eller fakultet. Det är ofta ett bra ställe att börja titta på för att hitta vart någonstans som du vill plugga utomlands.
Oavsett om du läser ett helt program eller bara en kort sommarkurs, så är kursutbudet minst sagt massivt när du pluggar utomlands. Tänk på vilken typ av kurser som är fördelaktig för dig som person, student och för din framtida karriär. I vissa fall så är inte dina drömstudier tillgängligt i ditt hemland, så att åka utomlands för att studera vissa kurser eller studera ett helt program, är i vissa fall ditt enda alternativ. En sommarkurs kan vara ett väldigt bra sätt att förbättra dina skriv eller språkfärdigheter inför nästa termin. Ett 6 månaders internship eller utbyte kan ligga precis rätt i tiden för dig att bygga en internationell arbete-och studieerfarenhet.
Ditt beslut är också ofta baserat på en magkänsla om vad som känns rätt för dig. Vid sidan av de listor och planer som du har gjort, så är också en magkänsla är en viktig del i beslutet.
Budget?
I Norden så är det gratis att studera som EU-medborgare och i EU-länder så pluggar vanligtvis EU-medborgare gratis eller för en lägre studieavgift. Utanför EU, tar många länder en studieavgift och priserna för att studera utomlands är ofta högre. Därför är det viktigt att beakta priset när du väljer vart du ska plugga någonstans. När det kommer till studieavgifter för internationella studenter så kan det skilja sig ganska mycket mellan olika länder, och det kan också skilja sig beroende på studienivå, studieinriktning och kurser. Om du inte ännu har gjort ditt val över vart du ska plugga någonstans och undrar över din kommande utgifter under dina utlandsstudier, spana då in 'Top Universities' lista över prisvädra och avgiftsfria studiedestinationer. Glöm inte heller att spana in artikeln om bidrag och stipendier inför dina studier utomlands.
Att studera utomlands är för många studenter en av de bästa upplevelserna i livet. Även om du bara känner en liten skvätt att utlandsstudier kan vara din grej, så ska du definitivt börja drömma och planera nu!
Källor
StudyAbroad.com: Studying Abroad: Getting Started
Top Universities: 10 of the Most Affordable Places to Study Abroad
Top Universities: Where Can You Study Abroad for Free
Hostelworld: The 10 Best Places To Study Abroad For Students Who Love To Travel
Mastersportal.com: How to Pick Your University Abroad in 2018 - 6 Essential Ways to Decide
GenTwenty: 6 Ways to Decide Where You Want to Study Abroad