Har du svårt att hitta balans mellan skolarbete och fritid? Kolla in dessa 5 tips från ISIC för att balansera ditt studentliv!

Förbättra balansen mellan dina studier och fritid med dessa 5 tips

Många av oss arbetar eller studerar hemifrån just nu. När du arbetar eller studerar hemifrån kan linjerna mellan arbete och livet bli blurriga. Visst, det finns några fördelar, som att inte behöva stiga upp supertidigt eller hoppa på cyken innan du har hunnit ta ditt morgonkaffe eller kopp te. Men fördelarna överväger inte alltid nackdelarna. Att vara hemma hela tiden kan sätta käppar i hjulet i dina relationer och din mentala hälsa och att vara produktiv på ett ställe som du associerar med att vila och återhämting kan vara riktigt svårt. I denna artikel kommer vi att ge dig några tips som kan hjälpa dig att återfå en god studie/livsbalans medan du studerar hemma. Dessa är användbara under tiden som de flesta av oss studerar hemifrån, men de kan också appliceras till vardagslivet när detta är över, för att se till att ditt skolarbete inte tar upp för mycket av din fritid och vise versa. 

1. Gör ett schema och håll dig till det

Du är van att ha ett schema över föreläsningar, deadlines och grupparbeten. Vanligtvis har du lektioner en gång per dag, och medan du ändå är utanför hemmet och i skolan, så kan du lika gärna stanna kvar och plugga. Detta försvinner helt och hållet när du arbetar hemifrån. Det finns vanligtvis då väldigt lite struktur och det gör det svårt att sätta gränser mellan arbetstid och återhämting. Det är här som ett schema kommer in i bilden.

Detaljerna över schemat är inte viktiga (bortsett från när du har onlineföreläsningar). Du är fri att bestämma ett schema som fungerar för dig. Om du är en morognperson: gå upp när du vaknar och få arbetet gjort då. Om du är en nattuggla, se till att använda tiden för att sova och gör ditt arbete under eftermiddagen. Så länge du ser till att bestämma när din arbetstid är så är det lugnt. 

Håll dig till de tiderna och se till att du faktiskt avslutar när det är dags. Försök ine att skjuta upp arbetet för att du kan 'göra det senare'. Gör en karta över ditt schema i förväg och ta det seriöst. Det kommer göra ditt livet mycket lättare.

2. Ha en egen takt som fungerar för dig

Många studnetrum och lägenheter är inte anpasad till studier eller för arbete hemma på heltid. Du kan inte har ett hemmakontor och du kanske inte tilll och mdd har ett skrivbord. Men vad du kan göra är att reservera ett spearat hörn vid ditt matbord eller kökbänk med enn arbetslampa, dator och en trevlig växt som finns för att du ska få ditt arbete utfört När du ter, så ska du förflytta dig till en anan plats vid bordet. Mnga gillar att bli bekväma när man arbetar, men det kanske inte är det bästa alternativetför att hålla dig fokuserad och på alerten, så skippa att arbeta från soffan eller sängen. Detta är en annan mental gräns, så att du tydliga kan skilja på när det är dags att arbea och när det är dags att ta det lugnt. 

Och självklart, om du känner att du arbetar bäst från soffan eller sängen så kan du göra en arbetsanpassad plats där också (även om det sistnämnda inte är att rekommendera om du vill ha möjighet att sova). På det här sättet, kan du lämna ditt 'kontor', när du har arbetat klart. 

3. Ha en morgon- och eftermiddagsrutin

Att arbeta och studera hemifrån har sina fördelar, eftersom att du inte behver pendla varje dag, men att pendla kan faktiskt vara ett bra sätt för att kunna definiera din dag, och du saknar den 'rutinen' när du arbetar hemifrån. Så varför inte sätta upp en rutin hemma, som hjälper dig att kunna 'pendla' till ditt hemmakontor? Fysiskt sätt kan du lämna ditt hem, gå runt kvarteret och komma tillbaka. Även enkla saker som att göra dig en lyxig kopp kaffe eller organisera din to-do lista vid början och slutet av varje dag kan göra stor skillnad. 

Genom att skapa dess små rutiner signalerar du till dig själv att det är dags att arbeta eller att det är dags att ta det lugnt. Du kan bygga in detta i ditt schema för att ge dig själv något att hålla fast vid, även om resten av din arbetsdag eller studieuppgifter inte är lika definerade. 

4. Ta ordentliga pauser

Det är frestande att ta miljoner små korta pauser under dagen eller att bara fortsätta att arbeta medan du är mitt inne i det, men försök att schemalägga riktiga pauser under din dag. Det spelar egentligen ingen roll hur: under en vanlig arbetsdag schemalägg (en kort liten kaffepaus flera gånger under dagen och en lunch på en timme under mitten av dagen) eller mer enligt ramarna för pomodoro-esque schemat (begränsade pauser på 25 minuter). Att sätt pauser tvingar dig till att hålla dig till schemat och det är också mindre troligt att du tröttar ut dig själv genom att arbeta med något för länge, eller det motsatta, bli en rktig slacker som inte gör någoting under hela dagen. Återigen: att gå ut kan hjälpa dig med detta.

5. Ha något att se framemot

Efter en lång dag av pluggande, så är hemkomsten ofta det man ser framemot mest. Men om ditt klassrum bokstavligen också är ditt vardagsrum, så finns det inte någon sådan belöning. För att lösa detta försök att schemalägga (ja, schemläggning igen) saker som du ser framemot. Det kommer inte bara motivera dig att få klart arbetet klart i tid, utan du har också något roligt att göra efter, vilket är väldigt viktigt i det stressiga studentlivet. Så planera in en serie som du ska se, ring en vän, läs en bra bok, eller träna, så att du har en härlig belöning att se framemot när du har pluggat klart. 

Vi hoppas att dessa tips kommer hjälpa dig att få mer blaans i livet igen. Att studera hemma medan man också försöker att ha ett normalt liv är väldigt svårt just nu, men du kan klara det!

 

)