Ska du flytta till en ny lägenhet? Det finns mycket att komma ihåg! Kolla in vår lista för de nödvändigheter du behöver komma ihåg när du flyttar till en ny lägenhet.

Checklista innan man flyttar till en ny lägenhet

Oavsett om du flyttar hemifrån för första gången eller flyttar till en ny stad, så innebär det ofta endel jobb. Många studenter flyttar också till en ny lägenhet precis innan terminstart, och med många andra saker som händer samtidigt kan det vara svårt att hålla reda på allt. För att hjälpa dig med inflytten till ditt nya studenthem har vi gjort en checklista till dig med de viktigaste sakerna som du behöver komma ihåg när du flytta.

Kontrakt

Kontrollera ditt hyreskontrakt noggrant. Se till att allt du har kommit överens med hyresvärden om vad som ingår i hyran (t.ex. vatten, internet, el) nämns i kontraktet. Om du flyttar till en lägenhet som du delar med dina vänner eller andra studenter, se till att du får ett skriftligt avtal där alla i hushållet ingår och att dina utgifter är tydliga och uppdelade. Eftersom du är den / de på kontraktet som kommer att ansvara för hyran och eventuellt även andra utgifter, är det bäst att ha dina uppgifter skrivna och överenskommet av varje part i kontraket. Se till att ditt avtal också innehåller hyresvärdens ansvar; om något i lägenheten behöver fixas, såvida inte du har orsakat skadan, är det hyresvärdens ansvar att fixa det.


Make sure you and everyone who shares the flat with you signs the contract

Se till att ditt hem är inspekterat

Om du flyttar du en hyreslägenhet, gå igenom allt i lägenheten med din hyresvärd och notera, fota och skriv ned allt som kan vara skadat som du har upptäckt i lägenheten innan du flyttar in. På det sättet kommer du inte vara ansvarig för några skador som gjorts av en tidigare hyresgäst. 


Inspect your home before you sign your contract

Skaffa hemförsäkring

Du har antagligen tidigare haft en hemförsäkring när du bodde med din familj, men när du flyttar ut för att bo på egen hand måste du få ditt nya hem försäkrat. Många hyresvärdar kräver också att du har en hemförsäkring. Hemförsäkringar är vanligtvis inte extremt dyra, och ibland är det också bra attt ha en reseförsäkring om du är en student som planerar att resa, ha försäkring för dina värdesaker (t.ex. telefon och bärbar dator) och ansvarsförsäkring från tredje part som ersätter skadorna du själv orsakade i hemmet. Kolla in några tips för hemförsäkring här.

Adressändring

Du måste ändra din hemadress när du flyttar. Din skola och myndigheter kan komma att kontakta dig via post och det är jobbigt att inte få sådana brev i tid. Dessutom blir det fel i din hemförsäkring om du är skriven på fel adress. Det är gratis att adressändra i de flesta länder, och du kan ofta göra det från din nationella postservice hemsida eller hos Skatteverket (online eller offline).


Change your address to receive your mail!

Prenumerationer och planer - El, TV, internet etc.

Ett elavtal är vanligtvis något som hyresgästen måste ta hand om, särskilt om du hyr av en privat hyresgäst. Det är också det kontrakt du vill ha i ordning innan du flyttar in. Det finns ofta bra priser för fasta elkontrakt under 12-24 månader, och det är en bra idé att jämföra priserna online för olika elföretag. Om du inte vet var du ska börja kan du fråga uthyraren vilken plan och från vilket företag de eller den tidigare hyresgästen har haft för lägenheten.

 

Om TV och internet inte är inkluderat i ditt kontrakt, så behöver du själv hitta planerna och prenumerationerna för dem, om du önskar att ha dessa tillgängliga i ditt hem. Många studentboenden erbjuder internet och kabel-TV till deras hyregäster, men privata hyresvärdar kan kräva att du ordnar detta på egen hand. Det finns ofta billiga intenet planer tillgängliga för en specifik period mellan 12-36 månader, vilket kan vara ett bra alternativ om du vet att du ska bo i en lägenhet under en längre period. Många höghus har också en bredbandanslutning för hela bostadkomplexet, vilket du kan bidra med en månads eller årsvis avgift till. 


Check that you have your internet and TV connection working and paid before you move in

Gör en budget

Pengar är ofta begränsat för studenter och därför är det viktigt att hålla koll på de (lilla) pengrna som du har. Att göra en budget ka underlätta ditt vardagsliv och hjälpa dig att skaffa dig en överblick över hur mycket pengar du har kvar varje månad när du har betalat din hyra, försäkring, och andra nödvändigheter. På det sättet vet du om du har någon buffert för oväntade utgifter (såsom om din mobil skulle gå sönder), eller några extra pengar som du kan spara ellers att unna dig med att köpa något för. Med en budget kommer du också kunna se hur mycket du spenderar under en vecka eller en månad på något som skulle kunna skippa helt och hållet eller minska kraftigt på (t.ex. take away kaffe,). Det finns många bra appar som hjälper dig att följa hur mycket du spenderar och vad du har för budget - testa ex. Spiir för en enkel, bra visuell vy över vad du spenderar. 

Make a budget to keep track of your income and expenses

Skaffa möbler

Att inreda din lägenhet kommer göra ditt vardagsliv mycket trevligare och lättare och de måste inte kosta dig en förmöghenhet. Du kanske kan ta med dig lite möbler från ditt familjehem. Det är också en bra idé och ger dig värde för pengarna att titta efter möbler på loppmarknader antigen online eller offline; du kan ofta hitta möbler i gott skick och som passar dina studentbehov. Trolivigvis är inte heller din lägenhet jättestor, så du behöver inte köpa jättemycket möbler för att kunna fylla ditt hem. En säng, skrivbord och en stol kommer du långt med. En garderob eller skåp för dina kläder och ditt skolmaterial och en bra läslampa gör att du kommer att ha allt det viktigaste till sin studentlägenhet. 


Make a list of what furniture you need in your student flat

 

)