Ställ om från sommarlov till hösttermin med våra tips för att starta terminen rätt.
Att ställa om från sommarlov till hösttermin kan kännas överväldigande på många sätt. Från noll krav till ja, några fler i alla fall. Klara övergången smärtfritt och ta hjälp av våra råd på hur du startar terminen på bästa vis.
De flesta universitet och högskolor, och även vissa gymnasieskolor, har en terminsavgift som behöver vara betald innan du kan registrera dig för det akademiska året på din skola. Om du är en ny student som precis har fått ditt antagningbesked, grattis! När du har accepterat din studieplats, registrerat dig för det akademiska året och betalat din terminsavgift, kan du också registrera dig för att få studentförmåner från regeringen och ansöka om ett studielån. Notera att de flesta universitet kräver att terminsavgiften är betalad innan ett specifikt datum, och om du inte har betalt avgiften så kan du möjligen inte registrera dig på några kurser eller få poäng för några kurser som du redan har registrerat dig på.
Inom alla studier är en dator en nödvändighet. Lyckligtvis tillhandahåller de flesta skolor datorer för elevernas användning i sina bibliotek och andra inlärningsanläggningar, men för många elever är en bärbar dator också nödvändig. Så innan läsåret börjar, skaffa dig en dator / bärbar dator som passar dina behov som student och på din fritid. Eftersom bärbara datorer är dyra kan det vara en bra idé att överväga att köpa en begagnad. En kraftfull surfplatta kan också vara ett praktiskt alternativ. Chansen är stor att du kommer att arbeta med skolrelaterat material på din telefon nästan lika mycket som på din bärbara dator, så se till att telefonen fungerar. I många fall kan du förlänga livslängden på din telefon genom att bara skaffa ett nytt batteri (ett mycket billigare alternativ än att köpa en helt ny telefon), och begagnade telefoner är också mycket bra om du behöver uppdatera din telefon.
Åh, och kom ihåg: ta alltid med laddaren till din dator eller mobil.
De första veckorna i skolan kan vara väldigt hektiska och packade med massor med saker utöver dina studier. För att skaffa dig en bra studierutin redan från dag 1, gör en studieplan enligt ditt schema och försök att hålla dig till det. Avsätt tid där du sätter dig ned och läser och gör dina studier. På det sättet kan du lättare planera ditt vardagsliv och unvika dåliga konsekvenser av att inte ha studerat när du hade tid. Och kan du applicera på mer än bara studier. Helt plötsligt är det inte lika många timmar på dynget som det är när man är ledig. Därför ska du inkludera vanliga städ- och tvättdagar i ditt schema, så att du alltid är säker på att du också har tid för vanliga hushållssysslor. På det sättet kan du skapa lite struktur till studentliv och skapa dig ett bra ramverk inför din studiestart. Det är också viktigt att inkludera fritid och avslappning i ditt schema. Att schemalägga dina studier, sysslor och fritid kommer vara fördelaktigit, eftersom du alltid kommer få något gjort varje dag.
Att hålla ordning på dina skolsaker kommer hjälpa dig att fokusera bättre på det du verkligen behöver fokusera på. Tänk på detta i allt du gör, från att sortera in dokument i rätt mappar på din dator från att ha städat och rent där du sitter och pluggar. Om du inte redan gör det så börja använda en kalender, och endast en, att använda flera blir ofta förvirrande. Skriv ner alla deadlines och tester som väntar och skapa dig en grym översikt för terminen. Ta det en nivå till och planera även in när du behöver börja plugga inför de olika deadlines du har.
De flesta skolor anordnar en orienteringsvecka för nya studenter och kan också ha olika events i början på terminen, såsom mässor och seminarier för att deras studenter. För nya studenter är orienteringsveckan ofta obligatorisk, och även om det inte är det så rekommenderas det att gå. Du kommer att träffa dina studievägledare, lärare och framförallt andra nya studenter. Orienteringsveckan fokuserar på att ge dig en bra start på dina studier, hjälper dig att navigera kring kursregisteringar, kursarbete, uppsatser och studieteknik inför tentor mm. Event och mässor i början på året är ett bra sätt för att hitta organisationer och klubbar som finns inom din studentförening eller skola, och vanligtvis finns det också bra erbjudanden hos lokala företag för studenter, så det är verkligen värt att gå.
Testa att göra en lista med maträtter som är lätta, billiga och förstås goda. Använd sedan denna lista som inspiration och om du känner för det, planera dina måltider vecka för vecka eller månad för månad. Se till att laga mycket mat när du väl lagar mat så att du kan ha matlåda, en riktig höjdare som du kan läsa mer om här.
Du kan ofta registrera dig för att få ett student-ID så snart som du får nyheterna om att du har kommit in på din skola, men i de flesta fallen kan du få ett student-ID under dina första studiedagar. Hos många skolor så är inte bara ett student-ID nyckeln till fantastiska studentrabatter, utan också ett kort som ger dig tillgång till biblotek, gym och kafeterian och kanske också din biljett till kollektivtrafiken. Så missa inte att skaffa dig ett student-ID! Om ISIC-kortet inte är ditt student-ID på din skola, så kan du alltid skaffa ID-kortet som ett komplement på din mobil, och vi rekommenderar verkligen det, framförallt om du reser mycket som student eller planerar att göra en praktik eller en utbytestermin, eftersom ISIC ger dig tillgång till över 150 000 studentrabatter runtom i världen, online och offline.
Registrera dig på kurser och skaffa dig ditt kursmaterial
När du har registrerat dig för det akademiska året, kan du börja undersöka ditt schema för året. Gå igenom kurser och hur många poäng som du begöver för att gå klart året, och kartlägg en kursplan över åtminstående hösterminen, och registrera dig på kurser som du har valt, om det är möjligt. Om du är ny som student så har du troligtvis ingen bra koll på vad för kuresr du ska läsa och när. I sånt fall, så är det bäst att delta på orienteringsveckan och träffa dina professorer och studievägledare, som kan hjälpa dig med att välja rätt kurser och registrera dig.
Det är också en bra idé att gå igenom litteraturen som du kommer att behöva till dina kurser, om du inte kan få tillgång till dina böcker från biblotektet, så borde du se till att beställa dem god tid i förväg, eftersom flertalet andra studenter kommer att vilja ha samma böcker. Kursböcker kan kosta dig en mindre förmögenhet, så det är värt att se efter om du kan köpa dem i secondhand eller som e-böcker för att spara en slant.
Kör hårt och lycka till med nya terminen!