Studera hemma? Se till att hålla dig motiverad och ha allt som du behöver till dina kurser även hemifrån. Spana in tipsen för att kunna plugga effektivt hemma!

10 tips till dig som studerar hemma

Att studera och arbeta på distans kan låta skönt till en början, men att stanna hemma har sina fördelar och nackdelar. Visst, du behöver inte byta om från pyjamasen, du kan använda din favorit kaffemugg och behöver inte heller hoppa på bussen, tunnelbanan eller tåget för att komma till skolan... Men det finns också massor med saker som kan distrahera dig från att plugga! Det är mycket svårare att undvika att göra hushållssysslor, titta på Netflix och scrolla på Instagram när du är hemma, eftersom man befinner sig i en miljö som många oftast inte förknippar med studier eller arbetsrelaterade saker. Hur organiserar du dina hemstudier så att du får ut så mycket som möjligt av din dag och inte hamnar efter? Kolla in våra tio tips för att studera hemma och som kan hjälpa dig till att få samma bra studieresultat hemma som du skulle fått av att plugga i skolan!

1. Gör ett schema

Bestäm ett antal timmar varje dag som är dedikerade för studier. Skriv ner ditt schema för åtminstone den kommande veckan (och gör det helst en dag innan veckan börjar) och gör det tillgängligt så att du kan ta en titt på det hela tiden för att påminna dig själv om vad du har avsett att göra under dagen. Kom också ihåg att inkludera pauser i ditt schema. För vissa fungerar det att vara fullt fokuserat i 3-4 timmar och sedan njuta av en 30 minuters paus, medan andra behöver plugga i 20-30 minuter med en 5 minuters paus mellan varje gång. Att skapa ett schema hjälper dig inte bara att få saker gjorda varje dag utan kommer också att hjälpa dig att hålla dig till deadlines och hinna klart med dina uppgifter i god tid. Vet du inte hur du ska gå tillväga för att ta fram ett studieschema? Kolla in om några av dessa studieplaneringsappar kan vara användbar för dig.

2. Ha på dig byxor - inte pyjamas

Att studera hemma är mycket mer chill jämfört med att behöva göra sig iordning och gå till skolan varje morgon. Men det finns också en nackdel med att gå runt i pyjamas hela dagen. Det kan leda till att du blir mer motiverad till att dricka kaffe och ta det lungt, istället för att plugga. Så byt ut pyjmasen till något skönt och avslappnande, för att se till att du är så bekväm som möjligt vid skrivbordet där hemma, borsta håret och ta på dina glasögon innan du sätter dig ned och börjar plugga.

3. Ta pauser, men schemalägg dem 

Det är viktigt att ta pauser medan du pluggar. Det gör att du kan vila hjärnan och låta tankarna vandra iväg, medan du låter sakerna som dig just lärt dig få tid att sjunka in. Som nämnt tidigare, så ska man inte ta för många pauser eftersom det innebär mindre studietid och mer tid till att låta tankarna vandra iväg till något helt annat. Detta gäller särskilt när du studerar hemma; när du tar lite vatten märker du den smutsiga disken och börjar ladda diskmaskinen, tvättar, kollar din telefon lite snabbt, slänger soppåsar och boom så har två timmar passerat. Det är viktigt att du lägger in pauser i ditt studieschema och faktiskt använder dessa pauser för att ta dig ledig tid och göra något annat.

4. Läget spelar roll

Du har antagligen åtminstone några favorit chillplatser där du bor. Newsflash, de är inte lika bra för studera som de är för att koppla av. Gå upp från din säng och din soffa och välj en plats i din lägenhet som är dedikerad till studier. Vare sig det är ditt skrivbord, matbord eller köksbaren, rensa upp området runt om kring där du ska sitta och gör det till ditt hemmakontor, där du har allt som du behöver för att kunna studera, så att du inte behöver lämna skrivbordet och leta efter en fungerande penna efter en halvtimme. Om möjligt skulle det vara bra om du kunde göra dina studier i ett rum med en dörr som du kan stänga om/ när andra familjemedlemmar eller kommer hem. Kort sagt: gör det till en lugn och tydlig studieplats som fungerar för dig och hjälper dig att fokusera och som håller dig motiverad.

5. Studera aktivt

Onlinestudier kan betyda långa videoföreläsningar, där du behöver sitta framför datorn under större delen av dagen. Detta kan vara jobbigt och omotiverande, så det är viktigt att du håller dig aktiv under föreläsningarna och de plugget som kommer efter dem. Ställ frågor om ämnet dig till själv som du ska besvara. Börja med 

  • Vad förväntar jag mig att lära mig under den här föreläsningen?
  • Vad vet jag redan om detta ämne?

Tänk inte bara på svaren på dessa frågor: skriv ner dem. När du fortsätter till studiematerialet ska du fortsätta kontrollera dina framsteg och hålla dig aktiverad. Fråga dig själv 

  • Förstår jag vad som har sagts om detta ämne?
  • Vilka är de viktigaste sakerna inom detta ämne? Hur sätter jag in dem i punkter?
  • Hur passar detta ämne in i kursen / examen i sin helhet?
  • Vilka är nyckelorden och begreppen, och ska jag skriva ner dem?

När föreläsningen eller studiesessionen är över, fråga dig själv 

  • Vad är uttaget från den här sessionen/ föreläsningen?
  • Vad ska jag revidera till nästa? 

Att ställa och besvara dessa frågor längs vägen hjälper dig att både fokusera och förstå ämnet bättre, eftersom du ständigt engagerar dig i ditt lärande. För att hjälpa dig att förbereda dig inför dina onlineföreläsningar och studiesessioner, använd dig av kursmaterialet (antingen online eller fysiskt) tillgängligt för dig om kursen och/ eller ämnet. Att lära känna materialet innan själva föreläsningen kan göra det lättare att fokusera och följa med.

6. Prata med dina vänner/ kursare online

Även om du studerar hemma se till att du håller kontakten med dina vänner och kursare. Att gå igenom uppgifter och problem tillsammans är alltid till hjälp och kommer att ge dig ett annat perspektiv och kanske till och med hjälpa dig att lösa ett problem du har tänkt på länge på egen hand. Vi behöver också sociala kontakter för vårt välbefinnande, så håll kontakten med dina vänner och kursare även om det är saker som inte är  studierelaterade - bara för att få prata av dig och få dig ett gott skratt.

7. Ta anteckningar

Det kan vara lockande att tänka att föreläsningar online innebär att du bara kan luta dig tillbaka och lyssna med ett halvt öra på vad din lärare säger - särskilt om föreläsningsmaterialet kommer finnas tillgängligt senare. Då kanske du känner att du inte behöver lyssna och vara uppmärksam under själva föreläsningen. Se till att hålla dig aktiv under onlineföreläsningar genom att anteckna. Använd om möjligt penna och papper för att undvika distraktion; det är alltför lätt att bara snabbt kolla din e-post, sociala medier och meddelanden när du arbetar på din dator. Om du tar anteckningar på din dator, surfplatta eller telefon, tänk på att använda flygläge under din föreläsning för att undvika frestelsen att göra något annat på din enhet, när du egentligen ska föra anteckningar.

8. Allvarligt talat, ta bort telefonen

Du behöver inte slänga den ut genom fönstret, men lägg bort telefonen när du studerar. Låt din hjärna fokusera på en uppgift i taget och håll telefonkonsumtionen till ett minimum när du försöker fokusera. Du kan titta på telefonen under dina pauser. När vi inte har lätta distraktioner närvarande och tillgängliga, är vi i bättre stånd att kunna fokusera bättre och längre, vilket på sikt innebär effektivt lärande. Om du behöver spela musik för att hjälpa dig att fokusera, välj eller bygg en bra spellista för dig själv och låt den slingan rullar, så att du inte behöver ta telefonen i handen för att hoppa över låtar. Kom också ihåg att telefontiden bör förkortas när det närmar sig läggdags. God sömn är avgörande för att lära sig, så inte distrahera dig själv med din telefon när det är dags att gå till sängs.

9. Sätt upp ett mål

Att motivera dig själv till att studera hemma kan vara mycket svårare än det skulle vara om du var i skolan. Detta tips har mycket att göra med att bygga upp ett studieschema åt dig själv och är också viktigt för att kunna hålla ditt humör på topp. Sätt upp ett tydligt, realistiskt mål om vad du vill uppnå när du studerar ett ämne eller en kurs. Det kan vara ett viss kurs eller bara att förstå en viss del av ämnena inom kursen fullt ut. Det vara att lämna in dina uppgifter en vecka innan deadline, det kan vara att läsa 20 sidor av litteraturen varje dag ... Du väljer. Ditt mål och schema ska fungera bra tillsammans; se till att ditt schema hjälper dig till att nå det mål som du har satt.

10. Dela upp dina studieuppgifter

Ta dig inte vatten över huvudet när du sätter upp dina mål och ditt dagliga och veckovisa studieschema. Dela upp dina uppgifter i mindre delar. Du kommer inte kunna att ta dig an alla dina kurser och uppgifter under en och samma dag. Det finns ingen vits med att utmatta dig själv med långa pluggdagar där du försöker gå igenom allt, för risken blir ofta att du inte lär dig något. Dela upp dina uppgifter för alla dina kurser och allokera tillräckligt med tid varje dag för att hinna med att gå igenom kursmaterialet utan att behöva stressa. Ha en detaljerad kalender (ditt schema) över vad du ska du ska hinna med och håll dig till det. Genom att plugga i mindre sessioner gör det möjligt för dig att kunna ta in information, istället för att hetsplugga, vilket kan göra att du glömmer bort ämnet direkt efter det att kursen är avslutad eller även under tiden som du fortfarande studerar ämnet. 

För att sammanfatta, struktuera upp din tid, stäng av alla saker som kan distrahera dig och se till att du är väl utvilad, då kommer få klara av att studera hemma galant. Lycka till med dina studier på distans!

Källor

GoodColleges: 21 Tips for Online Classes Success 

Northeastern University: Tips for Taking Online Classes: Strategies for Success

Colorado State University: 8 Tips for Staying Productive when Studying at Home

Oxford Learning: 8 Tips for Studying at Home Effectively

TIME: 5 Tips for Staying Productive While You're Working From Home

 

)